“Een keuze maken uit verschillende mogelijkheden”. We doen dit ons hele leven en vaak zonder dat we er bewust bij nadenken. We kiezen tussen pindakaas of chocopasta op brood, ga ik met de auto of op de fiets of zal ik vandaag een blauw of een oranje T-shirt aan doen.

Een andere betekenis van selecteren is “uitzoeken naar bekwaamheid of geschiktheid”. In de laatste weken voor Rio is dit proces ook weer in volle gang om de definitieve selecties samen te stellen om uiteindelijk de beste prestaties te kunnen neerzetten. Zoals te lezen is in de diverse media is niet altijd iedereen even blij met de keuzes die gemaakt worden. Selecteren is eigenlijk ook helemaal niet leuk, het is een soort van discriminatie waartoe we in sommige situaties met zijn allen toe gedwongen worden. Er zijn dan ook altijd winnaars en verliezers waarbij de nodige emoties horen. Blijdschap, verdriet, woede, ongeloof, en ga zo maar door.

Gister was er bij mij voornamelijk ongeloof over de selectie om Joop Alberda als technisch directeur van de KNZB thuis te laten. Vlak voor de spelen deze rigoureuze beslissing nemen omdat “ruis in het management” een niet werkbare situatie met zich mee had gebracht. De zwemmers zouden in opstand zijn gekomen en “selecteerde” liever de teammanager i.p.v. de vooruitstrevende en altijd motiverende Alberda. Ik onderschat de waarde van een goede teammanager zeker niet maar na het lezen en luisteren van de diverse commentaren lijkt het mij meer een spelletje voor de schaars uit te geven accreditaties voor de Olympische Spelen in Rio.

“werk volgens controleerbare lijnen”
Joop Alberda

Vandaag ben ik positief gespannen voor het selecteren, René Wolff, mijn collega in de tijd dat ik bij de KNWU werkzaam was, heeft zijn ‘trials’ vandaag en morgen op de wielerbaan in Roubaix om zijn “oranje-selectie” te maken. De ambitieuze Theo Bos zal na een tijd afwezigheid op de baan zich samen met Matthijs Büchli, Hugo Haak, Nils van ’t Hoenderdaal en Jeffrey Hoogland moeten bewijzen voor een plek. Spannende dagen met helaas weer winnaars en verliezers maar ik ben ervan overtuigd dat René met alle verkregen data een rechtvaardige keuze weet te maken.

Succes mannen en ik trek morgen mijn oranje T-shirt aan. #trotsoporanje